Naturens Mad

Brændenælde

braendenaelde

Brændenælde

Om planten

 

Brændenælde kan findes overalt i Danmark. Den genkendes let på de friske grønne blade med savtakket rand, og på den ubehagelige brændende smerte hvis man er uheldig at røre ved de “brændhår” den er udstyret med.Brændhårene sidder på stængel og blade, og er en giftkirtel, der ved berøring knækker af og trænger ind i huden, hvorefter man mærker det som en brændende/sviende smerte. Det kan også give lidt kløe.

 

Sundhed og næringsstoffer

Desværre bliver brændenælden betragtet af mange som en irriterende ukrudtsplante, der er svær at slippe af med. Det synes jeg er ærgerligt, da den har mange gode egenskaber.

Brændenælde skulle efter sigende øge blodcirkulationen, rense blodet og holde fordøjelsen iorden.Derudover er den god mod gigt og er mildt vanddrivende. Den har også ry for at stabilisere blodsukkeret og det kan da være interessant for diabetikere.

Brændenælder indeholder mere jern end spinat. Mange, især kvinder, lider af jernmangel, så hvis ellers man ikke er allergisk overfor brændenælder, er det bare med at komme ud og plukke den sunde plante.

Derudover er de friske topskud meget rige på A- og C-vitaminer og mineraler, bl.a. kalium, fosfor og kisel.

 

Anvendelse

Brændenælde kan tørres eller fryses, hvis man også gerne vil have glæde af dem udenfor sæsonen. Hvis man ikke har en tørremaskine, kan de enten tørres i ovnen ved 50 grader i 4-6 timer, eller man kan brede dem ud på et stykke bagepapir og tørre dem i et lunt rum i 3-4 dage. (ikke i direkte sollys). Vær også opmærksom på at brændenælder der skal tørres, ikke må være våde, da du så risikerer at de bliver sorte og ubrugelige efter tørring.

Tørrede brændenælder kan anvendes til bl.a. te og urtesalt. De friske og frosne brændenælder kan anvendes til f.eks. suppe, gryderetter, brød, pesto, pandekager mm.